BAGI mereka yang tidak mempunyai cukup masa untuk memasak, masakan sup boleh disediakan dengan mudah.
Masakan sup kuetiau Vietnam antara menu yang mudah dipelajari seperti disediakan Hotel Vistana, Kuala Lumpur.
Supnya tidak mengandungi bahan perencah atau rempah-ratus yang banyak justeru, ia juga antara makanan yang menyihatkan.
Menurut chef masakan Cina hotel berkenaan, Chong Yan Hoi, kebanyakan sayur-sayuran menjadi bahan penting dalam masakan Vietnam.
Sup kuetiau ini juga mudah disiapkan malah jika bijak menggunakan masa, ia boleh disiapkan tidak sampai 20 minit.
Kuetiau daging Vietnam (untuk sajian dua orang):
Bahan sup:
500 gram daging (termasuk tulang untuk mendapatkan rebusan air)
100 gram ikan bilis
1 kiub pati ayam
Garam (secukup rasa)
Gula (secukup rasa)
2 liter air
Bahan kuetiau:
200 gram kuetiau
20 gram daging (hiris)
1 sudu besar bawang goreng
3 tangkai daun bawang
2 tangkai cili merah atau cili padi (lebihkan jika ingin pedas)
2 limau kasturi atau limau nipis
Petua chef:
- Elak celur kuetiau terlalu lama supaya tidak lembik.
- Elak mencelur sayur terlalu lama kerana boleh mengurangkan khasiatnya.
- Guna daging berkualiti seperti batang pinang kerana ia senang masak dan tidak mengambil masa lama.
- Sup Vietnam tidak memerlukan rempah-ratus banyak tetapi dilebihkan sayuran.
Catatanku :
Sama cam kwey tiow sup kat foodcourt je kot... cuma tambah nama Vietnam.. hehe..
nak rasa yang ori kena gi vietnam la... tapi depa byk guna daging 'itu'.. harammm...
korang try la masak resipi ni.. dah siap..jemput saya makan..kekeke..
Sekadar berkongsi..
No comments:
Post a Comment