Saturday, January 23, 2010

PASTA- Fakta & Trivia.. ( Resepi Spaghetti Sardin )

 Dipercayai bahawa orang Cina telah dikatakan mula makan pasta seawal tahun 5,000 sebelum masihi. Manakala di Eropah hidangan ini bermula pada abad ke-13.

Perkataan Pasta diambil dari bahasa Itali iaitu “paste” yang bermaskud bancuhan tepung dan air. Ini termasuklah dalam bentuk spaghetti, macaroni, fettucine & mee telur (egg noodles). Di Itali, fettucine bermaksud ‘riben’, & stelline bermasud ‘bintang kecil’.

Kilang pasta yang pertama dibuka di Amerika pada 1848 oleh seorang lelaki Perancis bernama Antoine Zarega. Beliau menggunakan seekor kuda sebagai tenaga untuk mengerakkan mesin membuat pasta, dan menjemur di atas bumbung untuk mengeringkan pasta.

Semangkuk spaghetti membekalkan lebih kurang 200 kalori, 400 gram karbohidrat, kurang 1 gm lemak dan 1 gm garam.

Dinyatakan bahawa Leonardo diCaprio merupakan aktor yang amat mengemari hidangan pasta –wall street Journal interview

Trivia – Untuk memasak 1 billion pound pasta, kita memerlukan 2,021,452,000 liter air – cukup untuk mengisi hampir 75,000 kolam renang besaiz olimpik.
-The Nibble Cookbook


Catatanku :
Kalau sebut pasta mungkin agak kekok, sebab orang kita selalu panggil direct jer.. spaghetti, macaroni, fettucini… lasangna… Ni semua dari keluarga pasta.. aku nak explain pun tak tau sangat.. kena tanya chef yang pakar ler.. aku tau makan je.. Tapi hidangan ni dah jadi hidangan biasa dalam menu masyarakat kita. Banyak telah di Malaysia kan… terutama spaghetti & macaroni.. ada goreng, rebus, kari.. macam-macam style.. sampai dalam iklan aku tengok.. ada fettucini masak lemak..

Tapi yang biasa aku makan.. spaghetti bolognaise atau marinara.. yang satu lagi aku suka.. Laksa Johor… mee dia pakai spaghetti..
Sebab hari ini ada masa free.. di samping takde apa nak makan.. selongkar dapur ada spaghetti & 1 tin sardin.. maka aku pun try la buat resepi sendiri ni..



Spaghetti Sardin “Hantam Sajalah”
Bahan-Bahan :
Spaghetti ( sorang makan )
1 tin Sardin ( 2 ketul )
Bawang Putih – 3 Ulas
Bawang Merah – 3 Biji
Olive Oil
Serbuk Lada Hitam
Pasrley Flake
Parmesan Cheese
Mentega
Secubit garam
Cara-cara:
  1. Rebus spaghetti hingga lembut, toskan dan gaul dengan mentega.
  2. Panaskan olive oil, tumis bawang putih dan bawang merah.
  3. Masukkan sardin.. hancurkan seketul jer dan biarkan satu lagi.
  4. Perasakan dengan lada hitam dan garam secukup rasa.
  5. Gaul bersama spaghetti di dalam pinggan.
  6. Hiaskan dengan taburan parmesan cheese, parsley flake & black pepper.
gambar hiasan.. ni spaghetti meatball hasil tangan sendiri..
gambar spaghetti sardin ntah kat mana..terdelete..huhu

jengg..jenggg.. Spageti Sardin + sosej..



Yummy… ada orang pernah buat ke.. aku pun tak tau..
Kenyang la jugak..

Sekian. Sekadar berkongsi.

No comments:

Post a Comment

PULAU LANGKAWI : Menjejak Lagenda Mencari Laksa

Langkawi merupakan salah satu daripada daerah dalam negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Pulau Langkawi diberi status bebas cukai pada ta...