Tuesday, January 19, 2010

Kedai Mamak dan Budaya Kita.. (Resepi Sup Mamak style)


Gerai mamak, juga dikenali sebagai "mapley", merupakan tempat makan yang menyajikan masakan mamak. Di Malaysia, istilah "mamak" merujuk kepada orang India beragama Islam. Sungguhpun ia lazimnya dibuka sebagai gerai tepi jalan, sebilangan pengendali gerai mamak zaman moden telah mengembangkan perniagaan mereka sehingga menjadi seakan-akan restoran atau kafe (kedai mamak) yang mempunyai beberapa cawangan. Gerai mamak diminati rakyat Malaysia sebagai tempat istirehat, kerana makanan dan minumannya murah dan lazimnya dibuka 24 jam sehari.
Masyarakat Mamak di Malaysia merupakan keturunan Tamil Muslim yang berwarganegara Malaysia. Berabad-abad lalu, leluhur mereka kebanyakannya berhijrah dari India Selatan ke Semenanjung Tanah Melayu dan pelbagai lokasi di Asia Tenggara. Mereka dianggap sebagai sebahagian masyarakat India Malaysia. Lazimnya menu sesebuah gerai mamak mesti mengandungi teh tarik serta beraneka pilihan roti canai – Wikipedia


Catatan Ku :
Selalu bila ajak minum jer member-member akan sebut “ jom mamak”.. walaupun lepas tu tak gi kedai mamak pun.. so perkataan “mamak’” ni sebagai ganti ajak minum. Aku rasa korang pun ada yang kaki lepak kedai mamak.. sekadar jumpa kawan, borak-borak, gathering, tengok bola..dating..(yang tengok aweks pun ada).. Lain tempat lain pulak kedai yang famous/ port.. aku pun bukan kaki kedai mamak sangat.. tapi layan jugak la.. Ada orang juga yang langsung tak makan di kedai mamak.. citarasa masing-masing la kan..
Aku suka makan roti canai & sup mamak style jer.. lain-lain tu agak kurang la.. dulu mee goreng mamak pun aku suka.. tapi sekarang banyak kedai mamak yg buat mee mamak tipu.. tak lengkap bahan-bahan.. tak ada cucur, tauhu goreng.. telur pun tak berapa nak melekat kat mee.. tak best..
Sebab aku suka sup mamak.. aku try la masak..

SUP KAKI AYAM MAMAK STYLE “Aku Punya Suka”
BAHAN-BAHAN :
Kaki Ayam - 10 Batang
Bahan A:
Bawang Merah - 5 Ulas
Bawang Putih - 3 Ulas
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Buah Keras
Jintan Manis + Jintan Putih
Bahan B:
Ubi Kentang
Carrot
Celery
Halia Muda
Cili Padi
Serbuk Ketumbar
Garam Secukup Rasa
Hiasan :
Daun Sup
Daun Bawang
Cili Merah
Bawang Goreng
Cara-Cara :
1. Bersihkan kaki ayam dan rebus hingga empuk.
  1. Dalam periuk lain, panaskan minyak dan tumis bahan A hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk ketumbar, kacau hingga sebati.
  3. Satukan bahan tumis ke dalam periuk rebusan kaki ayam.
  4. Masukan kentang, carrot dan celery & halia muda.. biarkan hingga kentang empuk.
  5. Masukkan cili padi dan garam secukup rasa.
  6. Hiaskan dengan bahan daun sup/bawang/cili merah/ bawang goreng.
Tadaaaa..... SUP KAKI AYAM MAMAK..

Cuba la.. resipi ni aku bantai sendiri.. hihi..

Sekian, Sekadar berkongsi.

3 comments:

  1. hehehehe...

    sy lah org yg x masuk kedai mamak.. jarang2.. :D

    pandai masak gak rupenyer... bagus2 :)) mamak x msk sup kaki lew.. sup dgg ade la. kan kan :)

    ReplyDelete
  2. cik su..
    ~ baru nak ajak lepak kedai mamak..
    bukan sup daging jer.. ayam, kambing, ekor.. kedai mamak pun dah ada tomyam sekarang ni.. :))

    ReplyDelete
  3. cute...hehehe...pandai masak...;)

    ReplyDelete

PULAU LANGKAWI : Menjejak Lagenda Mencari Laksa

Langkawi merupakan salah satu daripada daerah dalam negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Pulau Langkawi diberi status bebas cukai pada ta...