Saturday, July 21, 2012

Patin Masak Tempoyak : Dari Temerloh ke Melbourne


Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasius Sutchi adalah spesis ikan air tawar jenis meserba yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong.
Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesis ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan sungai, udang dan bangkai binatang.


Ikan ini pernah mencetuskan kontroversi di Malaysia kerana harganya yang boleh mencecah RM180.00 sekilogram terutamanya di sekitar negeri Pahang, khususnya di daerah Temerloh.  Ikan Patin di Pahang terkenal dengan keenakan dan kelembutannya kerana mempunyai persekitaran yang sesuai sebagai habitat ikan ini. Masakan yang menjadi identiti bagi ikan ini adalah gulai masam tempoyak. Ikan patin sungai mempunyai nilai komersial yang tinggi dan ada yang diternak di kolam-kolam (patin kolam) dan di sangkar-sangkar (patin sangkar). Terdapat beberapa jenis ikan patin yang biasa dikenali antaranya ialah:


1.   Patin Kolam (Biasanya berwarna hitam)

2.   Patin Sangkar (Biasanya berwarna hitam dan putih)

3.   Patin Sungai (Biasaya berwarna cerah atau kelabu)

1. Patin Buah

2. Patin Mucung

3. Patin Juara.
~Wikipedia


Sesi Lawatan 

Catatanku :

Cerita pasal Ikan Patin… aku ni boleh dikatakan sorang penggemar ikan sungai jugak la.. favourite aku ikan Keli.. ikan Patin pun ‘peberet’ gak la..tapi sebab jarang-jarang boleh jumpa berbanding ikan keli..so, tak la selalu makan.. tambah pulak..harganya mahal.. 
Ms.Penny Vakakis, IMVC Melbourne


Kebetulan dua minggu lepas.. aku kena bertugas jadi LO untuk delegasi dari IMVC, Melbourne Australia..lawatan balas dari institut latihan dibawah Kementerian Pelajaran Australia setelah Boss gi melawat ke sana beberapa bulan dulu..(masa gi tak bawak aku..huhu..). Disamping ada conference di PWTC, ada beberapa sesi lawatan yang diatur kepada delegasi. ( Ms.Penny  dan seorang LO dari Kedutaan Australia). Oleh kerana kepakaran beliau dalam bidang Sains Rumahtangga..maka salah satu tempat yang kami bawa melawat adalah Sekolah Menengah Vokasional (ERT) Puteri Temerloh, Pahang.


Patin Masak Tempoyak SMV (ERT) Puteri Temerloh


Biasalah bila ada lawatan, ada la majlis makan-makan.. sampai sekolah jer dah dijamu dengan sarapan yang enak-enak hasil kerja tangan adik-adik yang ambil Kursus Katering. Setelah habis sesi lawatan dan taklimat. Tersedia pulak makan tengahari.. dan di atas meja terhidang menu signature daerah Temerloh.. walaaaa.. ‘Ikan Patin  Masak Tempoyak’. Masakan adik-adik yang memang sedap, original resepi Temerloh..Makan dengan diserve oleh adik-adik comel..perut full setelah menghabiskan 2 ketul ikan. Sambil-sambil tu jenguk tengok Ms.Penny makan patin masak tempoyak.. beliau makan la jugak seketul.

 Adik-adik Kursus Katering..(
Menu Lunch

Lepas lunch.. Puan Pengetua bawa gi pekan Temerloh.. pekena durian kat gerai tepi sungai.. yang kelakar bila Ms.Penny rasa seulas dan terus menyorok dalam kereta sebab tak tahan bau durian, jadi kami-kami jer la yang membelasahnyaa.. huahuaa.. dapat la merasa durian D24, D29, 101 dan Musang King..hehe..pulun habis la.
  
Durian D24


Menjamu Selera

Ahli Rombongan


Dan kebetulan suatu hari dulu aku penah masak Patin Masak Tempoyak.. ikan patin kakak aku bagi. Sebenarnya tak tau pun camne nak masak. Aku Google resepi kat internet dan dapat la resepi dari web MyResepi.com.  Setelah mencari bahan-bahan masakan.. jadi aku berjaya menghasilkan seekor patin masak tempoyak.. Sedappp weyyyy aku masakk!!~sendiri puji~

 
Bahan-bahan masakan 

Berikut adalah resepinya :



Bahan-bahan ( untuk 4 org makan )

·         Satu ekor ikan patin (patin sangkar, sedang-sedang)
·         2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus)
·         6 biji bawang kecil (ditumbuk halus)
·         15 biji cili api (ditumbuk halus)
·         2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi)
·         1 biji timun cina (dipotong dadu)
·         2 ikat daun kesum
·         2 ikat bunga kantan
·         sedikit asaam keping
·         3 cawan air (ikut kepekatan)
·         garam (ikut rasa)
·         gula (kalau agak terlalu pedas)


Cara-cara

1.    Ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam



2.    kunyit hidup, bawang kecil dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan kedalam periuk yang diletakkan air, gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, letak atas api


3.    dan biar 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan, masukkan bunga kantan, daun kesum dan timun cina tadi, sambil itu masukkan garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit.

4.    Cadangan Hidangan: sedap dimakan panas dengan nasi putih, amat menyelerakan, resepi ibu saya sendiri.selamat mencuba

5.    Tambahan: tempoyak biarlah yang 5 hari diperam baru sedap masakan ini mengambil masa lebih kurang 20 minit



 

 


Hasil masakan orang Bujang bersama menu sampingan


Sekian. Sekadar Berkongsi

1 comment:

  1. macam xjadi jer u masak sendiri, kaler tak meriah, hehe

    ReplyDelete

PULAU LANGKAWI : Menjejak Lagenda Mencari Laksa

Langkawi merupakan salah satu daripada daerah dalam negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Pulau Langkawi diberi status bebas cukai pada ta...